Tracker Tips: Uranium ETF | IEX.nl

0
232


Net zoals er trackers zijn die een mandje van goud- of olieproducenten volgen, is er een ETF die is samengesteld uit een selectie van wereldwijde uranium producenten. Op Amerikaanse beurs NYSEArca staat de Global X Uranium ETF (Ticker: URA) in het middelpunt van de belangstelling door een flinke stijging van deze tracker begin deze week.

Uranium

Uranium wordt gebruikt als brandstof voor kerncentrales. De prijs van uranium heeft de laatste jaren te lijden gehad van overproductie en de nasleep van de kernramp in Fukushima.

Echter, de grootste producent ter wereld in Kazachstan heeft onlangs aangekondigd de komende drie jaar de productie met 20% te willen verlagen. Hierdoor ziet het ernaar uit dat het lage halfjaarlijkse gemiddelde prijsniveau van $20 achter ons blijft.

Er wordt vaak beweerd dat kernenergie duurzaam is. Volgens een studie van de University of Singapore is de gemiddelde uitstoot bij kernenergie 66 gr CO2/kWh, vijftien keer minder dan een kolencentrale. Doch, bij de winning van uranium komen enorme hoeveelheden gevaarlijk radioactief materiaal vrij die achter blijven in het milieu.

Alternatief

Thorium wordt de laatste tijd vaak genoemd als een alternatieve brandstof voor kerncentrales. Door thorium in plaats van uranium te gebruiken zou ‘groene kernenergie’ binnenkort wél mogelijk worden.

Momenteel vindt vooral in India onderzoek plaats naar thorium reactoren, vanwege de grote reserves van deze brandstof in het land. Dit is een mogelijke bedreiging voor de uraniumproducenten.

De komende tien jaar worden het aantal kerncentrales in de wereld verdubbeld, ondanks het feit dat Duitsland zijn reactors gaat sluiten. Zelfs in de olierijke Emiraten zijn ze bezig met het bouwen van reactoren. Op dit moment zijn er meer dan zestig reactoren in aanbouw, waarvan een derde in China.

Samenstelling en toekomst

De tracker bestaat uit meer dan twintig wereldwijde uraniumproducenten, met als grootste weging van bijna 24%, het Canadese Cameco Corporation. Andere namen in de top vijf zijn: Nexgen Energy LTD, Uranium Participation Corp, Denison Mines Corp en Fission Uranium Corp.

Bij het klimaatverdrag van Parijs zijn er afspraken gemaakt om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, zodat de klimaatopwarming beperkt blijft tot maximaal 2 graden Celsius.

Dit betekent onder meer dat nucleaire energie gaat groeien in de wereldwijde energiemix, volgens experts naar ongeveer 25% in 2050. De verwachting daarbij is dat in die periode het totale energieverbruik gaat verdubbelen.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.Read The Story Here

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here